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Frequently Asked Questions 
Adult Education and Literacy Funds, WIOA Sec. 225 and 231 

 

 

COVER SHEET 

Section Question Response 
Eligibility and 
Overview 

Can a for profit entity apply for 
these funds? 

An “eligible provider” means an organization that has demonstrated 
effectiveness in providing adult education and literacy activities and 
may include 1) a local educational agency; 2) a community-based 
organization or faith-based organization; 3) a volunteer literacy 
organization; 4) an institution of higher education; 
5) a public or private nonprofit agency; 6) a library; 7) a public 
housing authority; 8) a nonprofit institution that is not described in 
any of subparagraphs (a) through (g) and has the ability to provide 
adult education and literacy activities to eligible individuals; 9) a 
consortium or coalition of the agencies, organizations, institutions, 
libraries, or authorities described in any of subparagraphs (a) through 
(h); and 10) a partnership between an employer and an entity 
described in any of subparagraphs (1) through (9). 

Eligibility and 
Overview 

What is the definition of adult? Adults are those individuals who have attained 16 years of age, are 
not enrolled or required to be enrolled in secondary school under 
state law; and who are basic skills deficient, do not have a secondary 
school diploma or its recognized equivalent, and have not achieved 
an equivalent level of education; or are an English language learner.  
 

Eligibility and 
Overview 

What funds are available for 
Integrated Education and 
Training? 

Multiple grants will be awarded.  Award amounts will depend upon 
available funding and demonstrated need.  The individual grant 
amounts will be determined on a cost per participant basis. The 
following are estimates.  
 
Projected Annual IET NRS Enrollment 25-49 = $25,000; 50-75 = 
$50,000;  
76 or more = $75,000.  See the IET form in Section VIII for additional 
information. 

CURRICULUM, INSTRUCTION, & PROFESSIONAL DEVELOPMENT 

Section Question Response 
Program’s 
Proposed 
Staffing 

May we upload job descriptions in 
lieu of resumes for this question? 

Yes.  The instructions have been adjusted to allow for either job 
descriptions OR resumes for this particular question. 

Program’s 
Proposed 
Staffing 

Did you say at the Bidders 
meeting that if someone works 
full-time for the college but only 
works with the AEL Program part-
time, that they have to be marked 
as “full-time” in the “Program 
Proposed Staffing” area? Because, 
the column heading does say 
“Number of full-time 
employed for this position type”. 

 If you are including an instructor and they are part-time AEL and 
part-time CTE, it would be counted as full time. 

 

Program’s 
Proposed 
Staffing 

Do you want me to put what is 
proposed (what I want) or what I 
have now? 

Proposed effective July 1, 2017 

Program’s 
Proposed 
Staffing 

Do I list only those staff people 
who work solely for the AEL 
Program or do I need to list all of 

 If the staff is providing any AEL services for the benefit of the 
prescribed activity they should be included. 



P a g e  2 | 7 

 

the Success Center staff who 
proctor CASAS and OPTs as well? 

 

Program’s 
Site and 
Schedule of 
Services 

The table isn’t allowing me to add 
additional sites.  It generates an 
internal error message.  I also 
tried using a different browser 
and am getting the same error. 

Problem resolved. 

 On the Adult Ed Literacy Required 
activities….are the uploads 
required?  

Yes. 

PROGRAM DESIGN & LEADERSHIP 

Section Question Response 
Adult 
Education 
and Literacy 
Activities – 
Optional 

The “optional” activities table 
isn’t allowing me to edit my 
information. 

This question required us to create a system fix, and the editing 
feature is now working.  However, If your program does NOT plan on 
offering any of these optional activities, please select N/A from the 
drop down list.  You must also type N/A for each of the questions in 
this section as well. 
 

ACCOUNTABILITY 

Section Question Response 
Program 
Competency 
(Table Option 
1) 

I have access to my 2014-15 and 
2015-16 data for number enrolled 
and completing level, but I am 
wondering where and what data 
to use for the HSED 
numbers.  What data source is 
suggested for the number served 
and number earning certificate?  I 
checked the application guide and 
did not see an appendix that 
included this data.  

We recommend that you use either ETS or the HiSET database to get 
those numbers. 

Program 
Competency 
(Table Option 
1) 

 As to the total enrolled, do you 
want the number that started 
testing that year and then the 
completers would be those who 
finished all tests that year? 

The number enrolled would be a subset of the ABE+ESL reported but 
not just limited to those that started the test.  The number 
completed would be those that finished and passed the final test 
within that program year of reporting. 

Program 
Competency 
(Table Option 
1) 

For the HSED enrolled, additional 
clarification would be 
helpful. Right now I used the state 
database and used enrolled as all 
those that attempted an official 
test for that program year, and 
then used completers as those 
that finished in that same year. If 
that doesn’t work please let me 
know. 

Students who have the goal of earning their HSED should be counted 
as enrolled. 

Program 
Competency 
(Table Option 
1) 

Would number Enrolled for High 
School Equivalency be the 
number of students who are 
enrolled at an Adult Secondary 
Education level? Or should we 
include students who have the 
goal of earning their HSED 
diploma, but who are in the adult 
basic education level? 
 
 

Students who have the goal of earning their HSED should be counted 
as enrolled. 



P a g e  3 | 7 

 

Program 
Competency 

Question on Table 1. If we use the 
goals as identified at program 
entry, there are students that are 
not necessarily at the level where 
HSED is possible based on their 
abilities?  As I looked at that 
number, most of our students 
mark they want a HSED. If I use 
that number it changes our 
percentage versus if I use the 
number that attempted the HSED 
versus those who completed in a 
program year.  Which should we 
use for table 1? 

WIOA looks at the total pool.  So that means…. 
 
For the AEFLA 231 grant, “HSED enrolled” includes the total number 
of ABE 1-6 level participants. 
 
For the IELCE 243 grant, “HSED enrolled” includes the total number 
of ESL 1-6 level participants. 

COMMUNITY INTERACTION & OUTREACH 

Section Question Response 
Partnerships 
and Support 
Services 
 
AND 
 
Flexible 
Scheduling 
and 
Coordination 

The question below is asked 
twice, once under Partnerships 
and Support Services and once 
under Flexible Scheduling and 
Coordination.  I am at a loss as to 
what I should put her without 
repeating what I said the first 
time it was asked. 
 
Describe your program’s 
coordination with support services 
(for example, child care, 
transportation, mental health 
services, and career planning) to 
reduce barriers for adults, 
including individuals with 
disabilities or other special needs, 
to access educational services and 
to support their academic 
advancement and transition to 
post-secondary courses or career 
training.   

We recommend that you look at the headings this question falls 
under and place your emphasis on what is being asked for in that 
particular section.  For example, under the heading – “Flexible 
Scheduling and Coordination” you will want to address how your 
program’s support services are coordinated to accommodate flexible 
scheduling needs of those individuals with child care or 
transportation barriers. 

Linkages to 
Other 
Resources 
and Partners 

In the Community Interaction and 
Outreach section, there is a place 
for adding a list of partner 
agencies that we collaborate 
with.   If the agency is a core 
partner like IVRS, should I mark 
that “yes” that we have an MOU 
with them, since we really do 
under the Local Plan?   Or is this 
referring to a different MOU—
only financial?   What about a 
community partner like the 
United Way?  (Our local United 
Way did sign the MOU for Region 
2’s Local Plan) 

You should list every agency or partner that currently exists that is 
effectively meeting the needs of your region.   This includes your 
CORE, required, or community partners.  If IVRS is a CORE partner 
and they have signed your MOU, then you should check “Yes.”  If 
United Way is partner and signed your MOU, then you should check 
“Yes.” 

INTEGRATED EDUCATION AND TRAINING (Optional) 

Section Question Response 
 To ensure that the enrollment 

number for IET is met, can the 
Yes 
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application include multiple 
sectors or occupation focus? 

 Is it OK for the training class to 
include participants that are 
funded from different sources 
(e.g. some are IET Title II 
participants, some are Title I). 

Yes.  Only those that are Title II eligible will be counted and receiving 
IET activities. 

 Can the training component of IET 
be funded from multiple sources? 

Yes - braiding funds for the occupational training is permissible. 
While Title II funds can be used to cover the training costs, note the 
preamble discussion in the final rules: "We acknowledge that 
reserving title II funds for the provision of adult education and 
literacy activities, including workforce preparation activities, and 
utilizing other sources of funding, as appropriate, to provide the 
workforce training component can extend the availability of much-
needed adult education and literacy services.” 

 Would an "Intro to ..." or Career 
Exploration course meet the need 
of training for an IET? 

No, included in the preamble discussion to the final rules “We do not 
believe that substituting general employability [instruction or] 
instructional materials for occupationally relevant [instruction or] 
instructional materials would be consistent with the statutory 
requirement.” 

 For IET, do the training instructors 
have to be licensed or college 
faculty with teaching experience 
or can it be someone from a 
business or who does that job? 
For instance, can I employ 
someone who works as a welder 
to cover the training portion of 
the IET? 

 The training element of IET should be leading toward a certificate or 
marketable employability skill delivered through credit, non-credit, 
on the job training, internship, apprenticeship, etc. The staffing for 
that training should be appropriate to achieve that result. 

 As an AEL program that has 

already provided IET in the format 

of I-BEST using state AEL funds, 

how can we apply for federal AEL 

IET funds to use for our I-BEST 

program without supplanting? 

Federal funds can be used to expand the currently supported I-BEST-
like programs by including additional classes or additional in-demand 
occupations. Current programs can also be extended from 3 credits 
to 6 credits to match the employer needs in occupational training. 

 Is it acceptable to apply for IET 

funds to use for academic I-BEST?  

The grant application lists only 

technical examples such as 

manufacturing.  If a program 

wished to set up academic I-BEST, 

as outlined in the Winter 2016 

COABE Journal of Research and 

Practice for Adult Literacy, 

Secondary, and Basic Education, 

would we be able to use these 

federal funds to do so?  To clarify, 

an academic I-BEST class would be 

a transferlevel class such as 

Communications, Sociology, or 

College 101.  Enrolled students 

IET must be part of a career pathway – transitioning to post-
secondary training does not necessarily meet the needs of being part 
of an in-demand occupation for the region.   
 
The term “integrated education and training'' Section 203( means a 
service approach that provides adult education and lite activities 
concurrently and contextually with workforce preparation activities 
and workforce training for a specific occupation or occupational 
cluster for the purpose of educational and career advancement. The 
training could include on-the-job training, apprenticeships, or short-
term postsecondary credential or set of credentials along a 
structured career pathway that is “industry aligned along with the 
local or regional career clusters and industry and workforce need”. 
While academic I-Best programs are well suited for providing a 
broad-based pathway, in the end, the focus of attaining specific and 
tangible employment may not necessarily be the direct result of the 
this model.    
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would have the intent of 

completing a 2-year community 

college degree, not short-term 

workforce training.  Roughly one-

third of Washington State’s 

community colleges have 

approved Academic I-BEST 

applications on file.      

 

 

 

 

OTHER QUESTIONS 

Section Question Response 
Not 
identified 

Yesterday you mentioned 
providing a workshop for students 
who are waiting for our classes to 
start, but we have them start in 
Edmentum or do independent 
study while waiting for the class 
to start…is that ok or are you just 
providing a suggestion for 
workplace readiness options? 

That was a suggestion for collaborating and to keep the referrals 
active while waiting for the next session. 

 

 For Ability to Benefit, is there a 
time limit for how long a student 
can continue to receive Pell if 
they haven’t completed their 
HSED requirements?  For 
instance, in the past, a student 
could take a CTE course at the 
college in tandem with taking 
classes for HSED, but they had to 
receive their HSED within the 
year. This one isn’t for the grant, 
just my own curiosity so I can 
share it with staff. 

The student cannot graduate without achieving the HSED first, that 
was the only timeline that I could see in the guidance. 

 

 As I understand the definition of 
ELA, that is an English language 
learner who has some English 
language proficiency but needs 
instruction in order to achieve 
competence in reading, writing, 
speaking, in order to achieve 
education and employment goals. 
  
ELL are those acquiring more basic 
English communication skills. 
 

Correct 

 I noticed today that the signature 
page for the 243 funds is the 231 
page.  

The problem has been corrected. 

 We need to have process of 
RWDB approval clarified. Is this 
procedure acceptable? 
AEL coordinator provides paper 
copies of AEL grant application to 
RWDB review committee but is 

The board review will be done by the state through Iowagrants. The 
point of contact has already been identified in Form 7 of the Local 
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not present for their meeting. 
Once the RWDB committee has 
reviewed the application and 
scored it using the attached rubric 
sometime between May 2 and 10, 
completed rubric and 
recommendation will be postal 
mailed to Alex Harris. Region 7 
RWDB will meet May 11 and vote 
on recommendation of the 
committee regarding AEL grant 
application. Notification of 
board’s vote will be sent 
electronically to Alex Harris on 
May 12, and paper copies of 
board’s action will be postmarked 
May 12, 2017. 
OR 
Will all board review activity be 
conducted via Iowagrants? If so, 
do we provide the name of the 
board member with Iowagrants 
access to DE so you can direct 
appropriate communication to 
this board member? And, will 
final board recommendation be 
via Iowagrants and if not, what is 
specific format needed? 

Workforce Development Board Plan. No further action is needed 
from the applicant. 

 

 My department is trying to better 
understand the curriculum 
requirements of the grant and we 
need a little bit of 
advice/guidance. 

Within the HSED programs, for which subject areas are we required 
to write curriculum for? Math, Reading, and English Langauge 
Acquisition remain the core subject areas. Additional subjects include 
civic education - 35% of the HSED assessment is aligned with this 
content.  
https://www.uscis.gov/sites/default/files/USCIS/Office%20of%20Citi
zenship/Citizenship%20Resource%20Center%20Site/Publications/M-
1121.pdf.  

 Also, I saw in the AEFLA grant 
package that programs must have 
curricula that includes “A scope 
and sequence covering all levels 
that provides a big-picture view of 
the curriculum and describes the 
units to be taught, and into which 
units history/social studies (civics 
education), science, and 
employability skills will be 
integrated”. 
Which standards should we align 
the social studies and science 
curriculum to? 

Refer to the response above. In other words, should the social 
studies and science curriculum be aligned to only the CASAS 
competencies (such as community resources, health, and 
government and law) or should we also align them to the CCRS under 
reading or language, etc.? The curriculum should not be only aligned 
to CASAS there is a need to ensure alignment with CCRS as those 
reading standards can relate to science and social studies.  

AEFLA BUDGET SEC. 231 PY18-PY19 
Section Question Response 

 I know that many sites use a 
Navigator or Career Navigator. Is 
this position an administrative 
cost? As we look towards PY 18 
this is something that we are 
looking at implementing.  If they 

A navigator or career navigator would fall under administrative 
personnel as opposed to instructional personnel.  If you want to 
budget ½ their position as administrative and ½ their position as 
instructional, that is fine as long as that 50/50 split would be an 
accurate representation of what this person would be doing.   

https://www.uscis.gov/sites/default/files/USCIS/Office%20of%20Citizenship/Citizenship%20Resource%20Center%20Site/Publications/M-1121.pdf
https://www.uscis.gov/sites/default/files/USCIS/Office%20of%20Citizenship/Citizenship%20Resource%20Center%20Site/Publications/M-1121.pdf
https://www.uscis.gov/sites/default/files/USCIS/Office%20of%20Citizenship/Citizenship%20Resource%20Center%20Site/Publications/M-1121.pdf
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only did it half time and still did 
instruction would it still qualify as 
administrative? 

 Regarding Appendix E, “Base 
Grant By County”, this amount 
(when I add all our counties) 
doesn’t include the IET grant, 
corrections, or professional 
development, right?  What about 
the technology grant and CASAS 
materials allotment that is usually 
part of AEFLA?  

The base grant does not include IET, CASAS, or PD.  
The base grant does include technology and corrections. 
 


