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Sign Language Interpreter FAQs 
January 2013 

 
Audience: 

Administrators (AEA/LEA); 
IEP Teams, including Parents and Interpreters 

 
Q: Do I need to have a license in order to interpret sign language in 

Iowa? 
 

A: Yes. On July 1, 2005 the Iowa law went into effect which requires every person 
providing sign language interpreting or transliterating services to be licensed. It is the 
responsibility of each interpreter to become familiar with the licensing requirements 
and subsequent updates. The Iowa Board of Professional Licensure website is 
http://www.idph.state.ia.us/licensure/. A list of all licensing boards are on the left-hand 
side of the page. Select ‘Board of Sign Language Interpreters & Transliterators.’  

 

 
Q: Are there exceptions to the licensing law? 
 

A: There are exceptions to this law as stated in Chapter 154E.4 EXCEPTIONS. 

1.  A person shall not practice interpreting or transliterating, or represent that the 
person is an interpreter, unless the person is licensed under this chapter. 

2.  This chapter does not prohibit any of the following: 
a.  Any person residing outside of the state of Iowa holding a current license 

from another state that meets the state of Iowa's requirements from 
providing interpreting or transliterating services in this state for up to 
fourteen days per calendar year without a license issued pursuant to this 
chapter. 

b.  Any person from interpreting or transliterating solely in a religious setting 
with the exception of those working in schools that receive government 
funding. 

c. Volunteers working without compensation, including emergency situations, 
until a licensed interpreter is obtained. 

d.  Any person working as a substitute for a licensed interpreter in an early 
childhood, elementary, or secondary education setting for no more than 
thirty school days in a calendar year. 

e.  Students enrolled in a school of interpreting from interpreting only under the 
direct supervision of a permanently licensed interpreter as part of the 
student's course of study.  

 
Regarding ‘b.’ above: interpreters who work in religious schools that receive 
government funding must be licensed.  
 

http://www.idph.state.ia.us/licensure/
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Regarding ‘d.’ above: see the Substitute Educational Interpreters document for more 
information. Note that any part of one day, whether 10 minutes or 10 hours, is 
considered one day. 
 
Note:  

 According to the Assistant Attorney General’s interpretation, a person with an 
inactive license can substitute in a school using the exception in 154E.4(d).  

 An interpreter with an inactive license may not substitute for a vacant position. 
 

 
Q: I need to renew my temporary license. Tell me what to do. 
 

A: It is the responsibility of each interpreter to become familiar with the licensing 
requirements and subsequent updates. The licensure’s current process allows 
interpreters to have a temporary license (those who have not yet passed a test) for two 
biennium periods. 

 
To find the date you were licensed, go to www.licensediniowa.gov search for your 
name, and note the ‘Issue Date.’ 

 
Q: I took the EIPA. When will I get my results? 
 

A: Currently it takes approximately 120 days to receive your results. 

 
Q: I took the EIPA and am awaiting the results. What happens if I do 

not get a 3.5? Can I try again at another time or do I have to be a 
currently working interpreter to take the test again? 

 

A: You do not need to be a currently working interpreter to take the EIPA test again. Your 
EIPA results will suggest areas for improvement. It would be in your best interest if you 
worked on these areas for improvement before taking the test again. The TASK‐12 
organization provides the EIPA test to thousands of interpreters yearly. They have found 
that interpreters who take the test again in less than a year typically don’t make huge 
gains in EIPA scores. They have found that if there is no intervention (training), there will 
be no improvement in score. They also do not see an advantage to taking the same form 
of the test the second time. 

 
Q: I was recently married and changed my last name. Do I have to 

notify the licensing board? 
 

A: Yes. You are required to submit name changes and mailing address changes to the 
Bureau of Professional Licensure. Licensees must notify the board of a change of name 
or current mailing address within 30 days after the change occurs. Failure to notify 
the board of changes may result in your license being placed on inactive status. 

 

http://www.licensediniowa.gov/
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Q: I moved recently. Do I have to notify the licensing board? 
 

A: Yes, you are required to submit name changes and mailing address changes to the 
Bureau of Professional Licensure. Licensees must notify the board of a change of name 
or current mailing address within 30 days after the change occurs. Failure to notify 
the board of changes may result in your license being placed on inactive status. 

 
Q: How do I get my EIPA score to the licensing board so that I can 

prove that I am ‘licensed by examination?’ 
 

A: Once you receive a score of 3.5 or higher on the EIPA, you are eligible to have your 
licensure status changed from “temporary” to “licensed by examination”. The licensing 
board must receive the EIPA score directly from Boys Town. An ‘authorizing release’ is 
located online under “Related Links” at 
http://www.idph.state.ia.us/licensure/SignLanguageInterpretersandTransliterators.aspx?pg=Links. 
That information will ensure that your score is sent to the licensing board. It is your 
responsibility to follow up with the licensing board to ensure they received it. 

 
Q: How do I register for the EIPA? 
 

A: Go to the Training and Assessment Systems for K‐12 Interpreters (TASK‐12) website at 
http://www.task12.org/. Click on ‘EIPA Registration.’ Since Iowa is a part of the TASK‐12 
organization, Iowa interpreters can test in any state listed. Occasionally states may limit 
their testing to local interpreters, as Iowa has done previously. You may now register 
and pay online.   

 
Q: How do I prepare to take the EIPA? 
 

A: The website www.classroominterpreting.org has a wealth of information about the EIPA 
test and preparation. Also see the EIPA FAQs on www.task12.org. The Iowa School for 
the Deaf (ISD) Resource Library and Iowa Office of Deaf Services (formerly DSCI) have 
materials at www.iowaschoolforthedeaf.org/ (go to ‘Community’ then ‘Statewide 
Resources’ then click on ‘Resource Library’) and at 
www.state.ia.us/government/dhr/ds/ (click on ‘library’). Boys Town Press has 
Educational Interpreting Practice DVDs available. See 
http://www.boystownpress.org/index.php/catalogsearch/result/?q=EIPA. These DVDs may be 
available at either of the above libraries or at your local AEA library.  

 
There are also interpreting agencies that provide training to prepare for the test. The 
EIPA report provides detailed explanation on areas on which to improve. 

 
Q: How do I know which test I take? What are ASL, PSE and MCE? 
 

A: The following descriptions are taken from the TASK12 website under EIPA FAQs. You 
must determine which best describes what you use and select accordingly.  

 

http://www.idph.state.ia.us/licensure/SignLanguageInterpretersandTransliterators.aspx?pg=Links
http://www.task12.org/
http://www.classroominterpreting.org/
http://www.task12.org/
http://www.iowaschoolforthedeaf.org/
http://www.state.ia.us/government/dhr/ds/
http://www.boystownpress.org/index.php/catalogsearch/result/?q=EIPA
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American Sign Language (ASL) is a language of signs separate from English. ASL has its 
own unique grammatical structure. ASL signs are those generally used by the Deaf 
community. Raters expect to see non‐manual markers, use of classifiers and space 
during the Interpretation. 

 
Pidgin Sign English (PSE) is using ASL signs in English word order. PSE can use ASL 
structure at times and the interpreter is not penalized by the rater for doing so. Raters 
expect to see non‐manual markers, use of classifiers, use of space and other aspects of 
visual languages during the interpretation. English is not consistently mouthed, although 
key words may be mouthed. Markers are not used. PSE has also been called Contact 
Sign Language or Conceptually Accurate Signed English (CASE). 
 
Manually Coded English (MCE) is a category of sign systems that includes Signed English 
and Signing Exact English (SEE 2). Raters expect to see consistent use of the 
morphological markers associated with the system used, whether Signed English or SEE 
2. Raters expect to see English being mouthed all the time while signing, with the 
exception of appropriate use of non‐manual markers. The raters do expect to see 
aspects of visual languages including the incorporation of classifiers, use of the signing 
space to represent verb agreement, pronouns to indicate locations of referents, cause 
and effect statements, etc. 

 
Q: I work in a rural area. How do I stay connected with other 

interpreters? 
 

A: Frequent access to a computer is a necessity. The Iowa State Registry of Interpreters for 
the Deaf (ISRID), the affiliate chapter of the national Registry of Interpreters for the Deaf 
(RID), provides two conferences yearly, Fall and Spring. You can earn CEUs by attending 
local conferences. Membership has its advantages. See the ISRID website at 
www.iowastaterid.org. Search the internet for other RID affiliates and private 
companies that provide training. Marsha Gunderson, State Consultant, also sends 
information via email. Contact her to ensure your email address is included 
(mgunderson@iowaschoolforthedeaf.org). 

 
Q: Our interpreter cannot renew his/her license and has not taken 

the EIPA. Can we call him/her an aide, paraprofessional, 
Communication Coach or teacher associate and rehire him/her 
next year? 

 

A: If a person performs interpreting or transliterating in the course of his/her job, then 
he/she is considered an interpreter under the law, regardless of job title. The school can 
rehire the person in a different position – but not as an interpreter or as a person who 
interprets or transliterates in the course of his/her job. All interpreters are mandatory 
reporters and must report unethical actions to the licensing board.  

 

http://www.iowastaterid.org/
mailto:mgunderson@iowaschoolforthedeaf.org
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Interpreting without a current license is unethical and illegal. 
 
Communication Coach is the title given to some paraprofessionals who provides non-
signing communication support to a student who is deaf or hard of hearing. Training is 
provided locally for this paraprofessional to learn how to provide communication and 
language support services which includes explaining, expanding, and ensuring 
understanding. Typically used with younger students and phased out as the student 
becomes older, more mature and more independent. 
 
It would not be appropriate for an IEP team to change the use of an interpreter with a 
student to a non-signing aide without data indicating the appropriateness of such an 
action. 

 
Q: I’ve heard the EIPA test is too hard. Why do we give a test that 

no one can pass? 
 

A: The stimulus‐version of the EIPA has been given nationally since January 2000. The 
interpreter watches a videotape of a classroom situation while he or she stands in front 
of a video camera. The interpreter also watches a signed conversation between an 
interviewer and student and voices what the student says. The videotape of the 
interpreter is evaluated by trained evaluators at Boys Town National Research Hospital 
EIPA Diagnostic Center. Evaluators rate each interpreter according to a rubric. The 
interpreter receives a score between 0.1 and 5.0, with 5.0 being high. The majority of 
states that require an EIPA score require a 3.5. Recently, states have begun to require a 
4.0. Iowa initially proposed to require a 4.0. Due to public input, the minimum, 
entry‐level required score was dropped to 3.5. 

 
The Training and Assessment Systems for K‐12 Educational Interpreters (TASK‐12), of 
which Iowa is a member, has given over 3,000 tests in the past six‐and‐a‐half years. 
Approximately 38% have passed with a level 3.5 or above. ‘No one can pass’ is simply 
not true. Deaf and hard of hearing students’ education depends on qualified 
interpreters. The EIPA is a valid and reliable test. Interpreting in classrooms is a difficult 
task. The EIPA was developed to ensure that children who rely on interpreting services 
have quality interpreting to allow them to receive a Free, Appropriate, Public Education. 

 
Q: Why do I have to sign up so early to take the EIPA? 
 

A: There is only one national center, Boys Town National Research Hospital which 
evaluates EIPA tapes. Iowa is a member of the Training and Assessment Systems for 
K‐12 Educational Interpreters, a partnership of 14 states. TASK‐12 provides educational 
interpreters the opportunity to evaluate their skills with at least two sites yearly in each 
partner state. Educational interpreters in member states can take the EIPA in most any 
TASK‐12 state. Exceptions are sometimes made, as when Iowa had to restrict testing 
slots because of licensing deadlines. 
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TASK‐12 must report to Boys Town the number of tests to be evaluated the first of the 
month prior to testing. For example, this means that all September slots must be filled 
by August 1st. Any slots that TASK‐12 is not using then are released for states who 
arrange for their own local testing. The EIPA is a national test. 

 


